ČT 1
Budeme si povídat o tzv. nových potravinách, zmíníme cvrčky, larvy a všechny další možné věci, které právě do tohoto segmentu spadají. Vítám tady Ing. Michaelu Urbánkovou, která je z oddělení bezpečnosti potravin, z ministerstva zemědělství, dobrý den. Míšo, dobrý den. Co to znamená skupina tzv. nových potravin?
mluvčí 6,
——————–
Tak nové potraviny můžeme definovat jako potraviny, které se běžně nekonzumovaly v Evropské unii, a to před datem 15. května 1997. Tento datum označuje tzv. historii konzumace ve významné míře. Mezi nové potraviny patří například potraviny, které byly vyrobené novým technologickým postupem nebo například obsahují složky, které se dříve v potravinářství nepoužívaly, anebo pocházejí z jiných kultur, které nebyly běžnou součástí evropského jídelníčku. Typickým příkladem je například hmyz, laboratorně pěstované maso nebo různé exotické potraviny.
mluvčí 4,
——————–
Nejvíc mě zajímá to laboratorně pěstované maso, ale o tom určitě ještě budeme mluvit. Začněme těmi cvrčky a larvami. To určitě není tedy novinka jiná jídelníčku třeba mnohých lidí, nicméně jak to probíhá s tím schvalováním těch nových potravin? Jak to probíhá, když někdo, nějaký dovozce navrhne, že tohle by se mohlo nově prodávat, jíst v České republice. Jaký je ten systém schvalování.
mluvčí 6,
——————–
Tak každá nová potravina musí projít schvalovacím procesem, který je velmi přísný a je podle nařízení o nových potravinách číslo 2015 2283. Nejprve si výrobce podá žádost, ve které uvede informace o složení potraviny, výrobním procesu nebo také bezpečnosti, poté Evropský úřad pro bezpečnost potravin provede hodnocení rizik, aby se zajistilo, že potravina je pro spotřebitele bezpečná. No, a pokud potravina splní veškeré požadavky, tak ji Evropská komise schválí a zapíše ji na seznam Unie nových potravin. Nejsou dále uvedeny podmínky použití, požadavky na označování nebo třeba doporučený denní příjem.
mluvčí 4,
——————–
Mezi těmi novými potravinami, spousta potravin, které mají celou řadu zdravotních benefitů, ale jsou třeba také příznivější pro naše životní prostředí.
mluvčí 6,
——————–
Určitě, takto mluvíte určitě o hmyzu a nebo laboratorně pěstovaném mase, hmyz je výborným zdrojem bílkovin, tuků omega tři masných kyselin, vitaminů, minerálních látek a v porovnání s chovem tradičních hospodářských zvířat je výrazně ekologičtější. Takže je to taková skvělá alternativa. Povoleny v současné době jsou čtyři druhy hmyzu – rod potemníka moučného, potemníka stájového, Cvrčka domácího a saranče stěhovavé.
mluvčí 4,
——————–
My už tedy vidíme právě v připravených miskách různé varianty a různé úpravy. Já jsem tedy ochutnala, teď nebudu ochutnávat během vysílání, protože častokrát jsou třeba ty larvy s chilli nebo z wasabi, tedy ty sušenky, takže by mě to mohlo rozkašlat, nicméně ta chuť je taková oříšková, vlastně člověk, když se odprostí od toho, co jí od té představy.
mluvčí 6,
——————–
Tak ano, když překonáte ten prvotní psychický blok, tak je to ve výsledku parádní potravina, která je určitě pro náš jídelníček skvělou alternativou.
mluvčí 4,
——————–
No, není to úplná novinka, nicméně spousta lidí se možná tomu stejně brání,…. jak už je to rozšířené?
mluvčí 6,
——————–
nové potraviny obecně jsou hodně rozšířeny, mezi nové potraviny třeba patří i chia semínka.
mluvčí 4,
——————–
Ty tady máme taky.
mluvčí 6,
——————–
A ty, co tradiční potravinou z Jižní Ameriky dnes jsou součástí našeho jídelníčku. Dále se může třeba jednat i o kaskaru, což je sušená dužina kávových třešní, má výrazný obsah antioxidantů přírodního kofeinu nebo se může jednat například o extrakt z odtučněného kakaového prášku, který má zase významný množství, obsah flavonolu, což jsou látky, které podporují krevní oběh, nebo to můžou být různé oleje z různých rostlin, například olej ze sača inči, to je vlastně indický arašíd a říká se mu také vegetariánský rybí tuk, jelikož je významným zdrojem omega 3, 6 a 9 masných kyselin.
mluvčí 4,
——————–
No, ale zpátky ještě k tomu hmyzu. Už se někde používá prášek z larev?
mluvčí 6,
——————–
Dokonce letos v lednu byla schválena nová forma, je to konkrétně prášek z larev potemníka moučného, který je ošetřený UV zářením, a ten se může přidávat už do potravin, jako jsou například těstoviny, proteinové tyčinky nebo další potraviny, ale zde je pravidlo, že každý produkt, který obsahuje hmez, tak musí být náležitě označený, protože zde existuje riziko možných alergických reakcí a to právě u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše, měkkýše anebo roztoče.
mluvčí 4,
——————–
Míšo, pojďme ještě opravdu zajímavé otázce. A to je laboratorně pěstované maso, tak nám představte, o co konkrétně jde.
mluvčí 6,
——————–
Tak jedná se o maso, které se neprodukuje tradičním způsobem chovu a porážky zvířat, ale vyrábí se v laboratorních podmínkách, výroba probíhá nejdříve odběrem kmenových buněk ze zvířete, které se následně vkládají do bioreaktoru, tam buňky rostou, množí se a přeměňují na svalovou tkáň, což připomíná růst běžného masa, ale probíhá to efektivněji a bez porážky a chovu zvířat.
mluvčí 4,
——————–
Takže žádné živé zvíře prostě ze zkumavky, někde z nějakého talířku najednou vznikne, vyroste svalová hmota, maso, které potom můžeme sníst.
mluvčí 6,
——————–
Přesně tak.
mluvčí 4,
——————–
Je to hudba budoucnosti nebo už někde to takhle probíhá a někde se takové maso konzumuje.
mluvčí 6,
——————–
Dokonce od roku 2020 je tohle maso schváleno v Singapuru a v Americe a tam si ho lidé mohou dát i na oběd, třeba v restauracích. Co se týče Evropské unie, tak v současné době probíhá posuzování dvou žádostí o schválení laboratorně pěstovaného masa, toto posuzování provádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin, což je klíčový krok k tomu, aby mohlo být brzy i na evropském trhu, ale budeme si určitě muset ještě nějakou chvíli počkat, než tohle maso můžeme ochutnat.
mluvčí 4,
——————–
Z hlediska kvality, tak když už se to někdy tedy samozřejmě takhle prodává a konzumuje, tak už jsou k tomu nějaká data, jak to maso je kvalitní?
mluvčí 6,
——————–
Kvalitní určitě bude, jelikož výroba se provádí v těch kontrolovaných podmínkách, v laboratoři je možné tohle maso nějakým způsobem třeba obohatit i o bílkoviny, zvýšit obsah omega tři mastných kyselin, vitaminů nebo naopak snížit nasycené tuky, takže myslím si, že budoucnost to určitě má a velké výhody také.
mluvčí 4,
——————–
Takže v naší republice třeba v blízké době bychom se také…..
mluvčí 6,
——————–
Během následujících pár let si myslím, že určitě ano.
mluvčí 4,
——————–
Dobře. No. Pojďme ještě k důležité informaci. A to je, kde sehnat třeba právě informace o tom, jaké jsou tu ty nové potraviny, jakého složení jsou a kde jsou dostupné, je nějaká webová stránka? Nebo třeba na Instagramu nějaký účet, kde můžeme všechny tyhle informace získat?
mluvčí 6,
——————–
Určitě máme webovou stránku bezpečnost potravin, CZ, anebo také Instagram. Víš, co jíš? , kam přidáváme pravidelně informace ze světa potravin a také informace o nových potravinách.
mluvčí 4,
——————–
Dobře, tak moc. Míšo, děkujeme za to, že jste tady dneska s náma.
Přidejte odpověď